Új lendülettel száguld tovább a Lázár Ervin Program: több mint 600 ezer diákot ér el a művészet varázsa

A 2024/2025-ös tanévben a Lázár Ervin Program megvalósítását a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. és a Klebelsberg Központ közösen látja el. E két szervezet együttműködése lehetővé teszi, hogy a program célkitűzései még szélesebb körben és hatékonyabban valósuljanak meg, biztosítva ezzel a diákok számára a gazdag művészeti élményeket.

A Lázár Ervin Program továbbra is kulcsszerepet játszik a művészeti élmények biztosításában az általános iskolás diákok számára. A program keretében a 2024/25-ös tanévben összesen 634.769 diák számára válik elérhetővé színházi, bábművészeti, táncművészeti, népzenei, klasszikuszenei és cirkuszművészeti előadások sora. Az oktatási intézményekben és kulturális helyszíneken zajló produkciók célja, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő, magas színvonalú művészeti élményekkel gazdagodjanak.

A program első időszakában (2024. szeptember 23. – 2024. december 20.) várhatóan 335.728 diák juthat el színházi előadásokra, vagy fogadhat iskolájukban előadókat. A megvalósítás első időszakában összesen 2322 előadás valósul meg, amelyekben 108 különböző szervezet és alkotó működik közre. Ezek a produkciók olyan helyszíneken zajlanak, mint minősített színházak és bábszínházak, kultúrstratégiai és kulturális intézmények vagy akár iskolai közösségi terek, biztosítva, hogy a diákok széles köre találkozhasson a művészetek világával.

A Lázár Ervin Program egyedülálló módon biztosítja, hogy minden évfolyam számára megfelelő és életkorukhoz illő művészeti élmények álljanak rendelkezésre.

  • Az 1., 2., és 3. évfolyamos diákok bábművészeti, táncművészeti és népzenei előadásokon vehetnek részt.
  • A 4. és 5. évfolyamon színház- és bábszínházművészeti produkciókat mutatnak be színházi helyszíneken.
  • A 6. és 7. évfolyamon színházi, táncművészeti, komolyzenei és népzenei programok várják a tanulókat.
  • A 8. évfolyam számára különösen izgalmas lehetőségek nyílnak a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Színház, a Cirkuszművészeti Központ és a Müpa Budapest színpadain, ahol színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokon vehetnek részt.

A második időszak (2025. január 6. – március 31.) produkció-megvalósítási időpontjainak rögzítése már megtörtént és 7000 produkcióidőpont került fel a rendszerbe.

A Lázár Ervin Program a kulturális élmények sokszínűségével, valamint a diákok művészeti nevelésének elkötelezettségével folytatódik a következő időszakban is. A szervezők továbbra is azon dolgoznak, hogy minden diák elérje és élvezhesse a művészet adta értékeket.

Színház mindenkinek!